Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hubnutí podpoří čaj

13. 6. 2009
Dobrý den. Existují nejáké rostliny na podporu hubnutí?
                                                                         D.V.


 Odpověď je jednoduchá - existují.

Mezi nejvíce víznamné uvádím.



Zelený čaj (zrychluje metabolismus tuků)
Tento příjemně nahořklý čaj uklidňuje žaludeční a střevní trakt a urychluje metabolismus tuků. Povzbuzuje, takže nepijte na noc.

Kopřivový čaj (pročišťuje)
Kopřiva nejen rozproudí metabolismus, urychlí trávení a aktivuje spalování tuků, ale také pročistí organismus. Pro lahodnější chuť doporučujeme přimíchat malé množství zázvoru.

Rooibos (zrychluje trávení a potlačuje chuť na sladké)
Díky své přirozené nasládlé chuti vás rooibos zbaví chuti na sladké. Povzbuzuje činnost ledvin a látkovou výměnu. Pokud trpíte na bolesti břicha či nadýmání, přidejte na jeden šálek 2 hřebíčky.

Mátový čaj (zahání hlad)
Ideální pomocník při dietě, neboť potlačuje pocity hladu a podporuje látkovou výměnu. Jeho efekt zesiluje přidání kardamomu. Toto orientální koření zlepšuje trávení.

Lapacho (podporuje trávení)
Lahodný čaj obsahující velké množství minerálních látek a stopových prvků zároveň posiluje imunitní systém. Jemně povzbuzuje trávení a látkovou výměnu. Pro zesílení účinku přidejte malé množství anýzových semen.

Maté (detoxikuje a snižuje chuť k jídlu)
Čaj bohatý na vitamíny B, C a minerální látky. Je ideální, když vás přepadne nečekaný hlad. Skvěle detoxikuje organismus, upravuje trávení a napomáhá při zácpě.

Březový čaj (vyplavuje z těla přebytečnou vodu)
Čaj z březových listů vyplaví z těla přebytečnou vodu a poradí si i s nafouknutým břichem. Napomáhá z těla vylučovat balstní látky, příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin a skladbu střevní mikroflóry. Pro zesílení účinku přidejte šalvěj nebo kopřivu.

Černý čaj 
Klasický černý čaj dělá díky obsaženým tříslovinám dobře žaludku a jemně povzbuzuje metabolismus. Pravým zabijákem tuků se stává po přidání šťávy z citrónu. Vitamín C podporuje činnost podvěsku mozkového, který produkuje hormony, jež stimulují metabolismus.

Psyllium (napomáhá správnému vyprazdňování a čistí trávicí ústrojí)
Přírodní rozpustná vláknina, která absorbuje vodu více než dvacetkrát vzhledem ke své hmotnosti. Výsledkem je, že po smíchání s vodou silně nabobtná, vytvoří měkký gel, který ve své absorbční schopnosti pokračuje ještě v trávicím ústrojí. Tím zvyšuje objem stolice,napomáhá řádnému fungování střevních stěn, podporuje šetrný pohyb střevního obsahu, vylučování toxických látek z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvávání ve střevech.
Vláknina ve střevech váže cholesterol, zpomaluje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě a snižuje riziko vzniku cukrovky. Rovněž navozuje pocit sytosti a tím přispívá ke snižování tělesné hmotnosti. Vláknina je proto často součástí celé řady dietních opatření. Je vhodná pro dlouhodobé i krátkodobé užívání.
Psyllium je vláknina naprosto přírodní a není návyková
Návod k přípravě
Psyllium lze připravit jeho rozmícháním ve vodě, mléce či ovocné šťávě. Lze jej také konzumovat po jeho přidání do jogurtu či jiného pokrmu. Po jeho požiťí je nezbytné vypít dalších 250 - 300 ml tekutiny a po dobu jeho konzumace důsledně dodržovat pitný režim.

Stévie lékařská ( přírodní sladidlo, po kterém nepřiberete)
Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné povahy. Steviosid se snadno uvolňuje ve vodě a je stabilní při různých teplotách jak v nápojích, tak i v jídle. Hodí se hlavně pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů džemů, zákusků či moučníků.

 -je 200-300x sladší než cukr
- jeho kalorická hodnota je nulová a tak se hodí jak pro redukční diety, tak pro diabetiky
- podporuje dobré trávení
- reguluje bakterie v ústní dutině, zabraňuje zubnímu kazu